Waar heb ik cryptocurrencies voor nodig?

Crypto

Er zijn veel verschillende cryptocurrencies met verschillende functies. Munten zoals Bitcoin en Litecoin worden voornamelijk gebruikt als digitale valuta of waardeopslag en bieden dus dezelfde gebruiksmogelijkheden als klassiek geld of goud. Bitcoin en Co. zijn geschikt als modern betaalmiddel dat, dankzij de gedecentraliseerde structuur, geen bank, betalingsdienstaanbieder of andere tussenpersonen nodig, hoewel je bijvoorbeeld bij Coinkoers.nl wel kunt zien wat de waarde is,heeft die geld kunnen verdienen met een betaling of een overboeking of die bepaalde mensen uitsluiten van het gebruik ervan.

Dienovereenkomstig zijn de kosten voor het betalen met cryptocurrencies vaak relatief laag. Bankwerkdagen of openingstijden zijn ook niet relevant. Of het nu midden in de nacht of in het weekend is, cryptocurrency betalingen en overschrijvingen zijn 24/7 mogelijk. Transacties met veel cryptocurrencies zijn in vergelijking met klassieke money transfers ook snel en belanden vaak binnen seconden of minuten in de digitale portemonnee van de andere partij – wereldwijd.

Een ander voordeel ten opzichte van klassiek geld is anonimiteit. De meest bekende cryptocurrency, Bitcoin, is pseudoniem. Op het eerste gezicht is niet duidelijk welk bitcoinadres en welke betaling bij welke persoon hoort. Alle betalingen, transacties en zelfs het aantal munten in de blockchain zijn echter openbaar zichtbaar. Zodra er een verband is tussen een Bitcoin-adres en de “echte” identiteit, bijvoorbeeld door de verificatiemaatregelen van beurzen of het openbaar delen van het eigen adres, is de volledige anonimiteit voorbij. Er zijn echter ook cryptocurrencies zoals Monero, die een bijzonder sterke nadruk leggen op de anonimiteit van hun gebruikers en speciale bescherming bieden door middel van maatregelen zoals verborgen adressen en versleutelde bedragen.

Blockchain als technische basis van veel cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn gebaseerd op een zogenaamd “distributed ledger” (gedistribueerd kasboek) in plaats van een centrale directory. De belangrijkste en meest voorkomende realisatie is de blockchain, waarop zowel Bitcoin als vele andere cryptocurrencies zijn gebaseerd. Alle transacties worden opgeslagen in blokken die een ketting vormen – de blockchain. De blokken slaan op wie wie heeft betaald en hoeveel munten. Op basis van de opgeslagen en soms zelfs openbaar herleidbare transacties berekenen digitale portemonnees of portemonnees de rekeningsaldi.

Blockchain eenvoudig uitgelegd

Het grote voordeel van blockchaintechnologie is de gedecentraliseerde structuur. Elke deelnemer aan het cryptocurrency-netwerk bezit zijn eigen kopie van de blockchain en alle transacties die deze bevat. In combinatie met cryptografie is het praktisch onmogelijk dat de blockchain wordt gemanipuleerd of munten meer dan één keer worden uitgegeven (“dubbele uitgaven”). Een belangrijk onderdeel is dan ook de bevestiging van de transacties, die bij cryptocurrencies door mining wordt uitgevoerd op basis van het proof-of-work algoritme (PoW).

De mining, die gebaseerd is op het oplossen van cryptografische puzzels door pure rekenkracht, valideert transacties en handhaaft zo de consensus van het hele netwerk. Dit maakt de blockchain fraudebestendig. Mining vervult nog een belangrijke rol in PoW-munten: het creëren van nieuwe munten. Als beloning voor het minen en de daarvoor beschikbare rekenkracht ontvangen de miners vers gedolven munten.

Waar heb ik cryptocurrencies voor nodig?
Schuiven naar boven