Smartwatch: de belangrijkste voor- en nadelen

Smartwatch

In tijden van slimme mobiele telefoons, handige tablets en spraakgestuurde kunstmatige intelligentie in je eigen huiskamer is het niet verwonderlijk dat de zogenaamde smartwatches niet alleen in dit land een steeds grotere populariteit genieten. De uiterst intelligente horloges voor de pols doen hun naam eer aan omdat ze tal van praktische functies bieden die vaak zelfs de functionaliteit van de ene of de andere smartphone overtreffen. Maar wat kunnen deze smartwatches precies? Is de gadget ook de moeite waard voor iemand die al een smartphone heeft? En welke andere voor- en nadelen bieden smartwatches?

Wie tegenwoordig wat meer op de polsen van anderen let, zou gemakkelijk de indruk kunnen krijgen dat in ieder geval bijna elke derde persoon een van deze zogenaamde smartwatches draagt. De triomf van deze slimme horloges is ook geen toeval, want net als smartphones – waarvan het succesverhaal maar liefst 25 jaar geleden begon – bieden de slimme chronometers ook tal van uiterst nuttige en praktische functies, waarvan sommige het dagelijks leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Maar voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van de verschillende smartwatch-modellen en hun technische details, gaan we eerst in op de vraag wat een smartwatch nu eigenlijk is, wat hij kan en voor wie zo’n gadget überhaupt geschikt is.

De smartwatch: wat is het en wie heeft het nodig?

Het eerste dat u moet doen, is de vraag beantwoorden waar dit technische wonder precies over gaat. Simpel gezegd, een smartwatch is een intelligent (pols)horloge dat niet alleen de tijd kan weergeven, maar ook een scala aan functies biedt die vergelijkbaar zijn met die van een moderne smartphone. De meeste modellen hebben een speciaal slot voor simkaarten, Bluetooth en WLAN, zodat je onderweg altijd bereikbaar bent. Daarnaast functioneren de smartwatches desgewenst als mp3-speler of als digitale fitnesscoach – en indien nodig kunnen ook vele andere apps worden gedownload uit de Google Play Store of de Apple App Store. Goed om te weten: Bij sommige van deze apps moet de smartwatch mogelijk aan bepaalde technische specificaties voldoen of in combinatie met een smartphone worden gebruikt.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld WhatsApp-berichten, sms-berichten of e-mails in een mum van tijd te lezen en te versturen zonder dat je daarvoor een smartphone nodig hebt. Wil je echter toch niet zonder je mobiele telefoon, dan bedien je met de smartwatch de mobiele telefoon en alle functies, zoals de ingebouwde camera, eenvoudig en gemakkelijk direct vanaf je pols. Samenvattend kan gesteld worden dat de smartwatch een soort digitale assistent is die veel zaken vereenvoudigt en er in de meeste gevallen ook nog praktisch goed uitziet. De kleine technische wonderen lijken veel voordelen te bieden, maar hoe zit het met de nadelen?

Dit zijn de voor- en nadelen van een smartwatch

Voordat je erover nadenkt om een ​​smartwatch te kopen, moet je zeker weten wat de voor- en nadelen zijn van digitale uurwerken. Daarom gaan we in onderstaande tekst dieper in op de interessantste voor- en nadelen van een smartwatch.

De voordelen van een smartwatch

  • Contactloos/cashless betalen: Met een smartwatch behoort omslachtig betalen aan de kassa tot het verleden, aangezien veel modellen zijn uitgerust met de nodige mobiele betaaltechnologie (en een NFC-chip). Goed om te weten: NFC is de afkorting van Near Field Communication, waarmee draadloze gegevensuitwisseling over een korte afstand (bijvoorbeeld tegen betaling) mogelijk is.
  • Afstandsbediening: Smartwatches bieden (afhankelijk van het model en de reeks functies) de mogelijkheid om niet alleen de mobiele telefoon op afstand te bedienen, maar ook andere technische snufjes zoals het smart home-systeem direct vanaf de pols.
  • Betrouwbare navigator: Natuurlijk is zo’n smartwatch ook geschikt voor outdoorliefhebbers die vaak op pad zijn en niet willen verdwalen. En aangezien de meeste smartwatches nu een ingebouwde GPS-functie hebben, navigeer je gemakkelijk naar de gewenste bestemming zonder mobiele telefoon en dergelijke.
  • Digitale fitnesstrainer: als u uw gezondheid in de gaten wilt houden en meer wilt weten over uw huidige conditie en gezondheidstoestand, kunt u de smartwatch gebruiken als een praktische en behulpzame assistent – bijvoorbeeld als stappenteller, hartslagmeter of zelfs als geheugensteun voor diabetespatiënten.
  • Meer zekerheid voor het nageslacht: Er zijn nu ook speciale smartwatches die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Deze modellen hebben bijvoorbeeld een locatie- en SOS-functie, wat de veiligheid van de kinderen aanzienlijk verhoogt. En in vergelijking met een mobiele telefoon gaat een smartwatch veel minder vaak verloren.

De nadelen van een smartwatch

  • Gegevensbeveiliging: niet in de laatste plaats vanwege het ontbreken van authenticatie-opties, kunnen persoonlijke gegevens worden bekeken door bijna iedereen die de smartwatch in handen krijgt. Als je het horloge bijvoorbeeld afdoet om te sporten, kun je het het beste direct van tevoren uitschakelen.
  • Deels best lastig in gebruik: Aangezien het display van een smartwatch begrijpelijkerwijs vrij klein is, zijn er soms problemen met de bruikbaarheid. Het kan dus omslachtig en ingewikkeld zijn, vooral bij het invoeren van tekst.
  • Levensduur van de batterij: ook al werken de fabrikanten aan steeds krachtigere batterijen, de levensduur van de batterij is nog steeds binnen beheersbare grenzen. Afhankelijk van hoe intensief je de intelligente chronometer gebruikt, kan het zelfs voorkomen dat je de smartwatch elke avond moet opladen. Hier is dus nog ruimte voor verbetering.
  • Niet geheel onafhankelijk van de smartphone: Hoewel de smartwatches veel verschillende functies bieden, zijn ze vooral bedoeld als aanvulling op de smartphone. Het is daarom essentieel dat sommige modellen verbonden zijn met de mobiele telefoon om alle functies volledig te kunnen gebruiken.
  • Problemen met stembediening: Spraakherkenning kan ook af en toe problemen geven, vooral in een lawaaierige omgeving. In dit geval bent u dan aangewezen op handmatige invoer, wat – zoals gezegd – niet altijd even eenvoudig is.

Zelf een smartwatch kopen?

Kijk dan eerst even in onze smartwatches top 5, zodat je het model kunt kopen dat echt bij je apst.

Smartwatch: de belangrijkste voor- en nadelen
Schuiven naar boven